Jedzenie dla większości jest przyjemnością, ale za ładnie wyglądającym i rozpieszczającym nasze kubki smakowe produktem może stać cała tablica Mendelejewa. Szkodliwe dodatki znajdziesz w produktach, które spożywasz codziennie, ale też, co jest zaskakujące, w produktach typu eko i light. Niestety są też obecne w produktach przeznaczonych dla dzieci. A ich nadmierne spożycie przekłada się na alergie pokarmowe, pokrzywki, świąd, duszności, zawroty głowy i ogólnie złe samopoczucie. Natomiast długotrwałe spożywanie chemii może prowadzić do znacznie poważniejszych chorób. Oto lista 8 najbardziej szkodliwych dodatków do żywności. Część z nich jest zakazana w niektórych krajach.
Numer 1:
Erytrozyna
Erytrozyna (E127) to syntetyczny czerwony barwnik, pod postacią soli sodowej. W niektórych państwach jej używanie w przemyśle spożywczym jest zakazane. Wykorzystywana przy konserwacji wiśni, często składnik sypkich ciast oraz osłonek do kiełbas. Negatywnie oddziałuje na najważniejsze narządy (serce, żołądek, wątrobę). Może powodować dekoncentrację oraz światłowstręt. Po spożyciu produktów z erytrozyną mogą pojawić się nudności, bóle brzucha, wysypka. Zatem smacznie wyglądająca wisienka odbija się na zdrowiu.