Każdego dnia jemy co najmniej kilkanaście różnych produktów spożywczych. Mimo że coraz częściej zwracamy uwagę na jakość spożywanego jedzenia i jego właściwości zdrowotne, to wciąż mało kto zastanawia się nad tym skąd pochodzi dany produkt, w jaki sposób powstał, jakie inne właściwości posiada i za co był uważany w dawnych czasach. Bo kilkadziesiąt lat temu nikogo nie zdziwiłby lek w postaci… ketchupu! To nie jest żart! Poznaj 10 niesamowitych ciekawostek o jedzeniu, które sprawią, że zupełnie inaczej spojrzysz na produkty, które jesz każdego dnia!
Numer 1.
Migdały wywodzą się z rodziny brzoskwiń!
Bardzo dobrze znają je miłośnicy wypieków i fani zdrowego żywienia. Mowa o płatkach migdałowych, nasionach owoców migdałowca zwyczajnego. Często określanych także nazwą śliwa migdał. Roślina migdałowca osiąga wysokość 10 metrów, a wyglądem przypomina brzoskwinię, bo właśnie z nią jest spokrewniona. Mimo panującego przekonania o podobieństwie migdałów do orzechów. Dziko rosnące gatunki migdałów mają kolce, a owoce pokryte są twardą, niejadalną i porośniętą puszkiem powłoką.