w , ,

10 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych

Sprawdź, czy nie masz ich w swojej kuchni

10 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych
10 najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych

Nowotwór to jedna z chorób cywilizacyjnych współczesnego świata. Rosnąca ilość zanieczyszczeń w powietrzu drastycznie zwiększa ryzyko zachorowania na raka, podobnie jak niektóre leki i produkty wyrobu tytoniowego. Zaskakujące i bardzo smutne jest jednak to, że niebezpieczeństwo czeka na nas nawet w pożywieniu.
W czasach, gdy większą uwagę zwracamy na etykiety, wciąż niewiele osób wie, że nawet pozornie “zdrowe” produkty mogą wspierać rozwój śmiercionośnych komórek nowotworowych. Przedstawiamy listę 10 produktów, które większość z nas spożywa codziennie, a których wpływ na nasze zdrowie może być bardzo negatywny.


Numer: 1
Wędliny

Wędliny
Wędliny

Moda na weganizm rozrasta się w bardzo szybkim tempie. Wciąż jednak większa część społeczeństwa spożywa mniej lub bardziej regularnie produkty mięsne. W sprzedaży prym wiodą wyroby wędliniarskie, parówki, szynki i kiełbasy. Choć wielu osobom wydają się zdrowe i nieszkodliwe, ich regularne spożycie może skutkować wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór. Międzynarodowa Agencja ds. Badań nad Rakiem Światowej Organizacji Zdrowia stwierdziła, że spożywanie przetworzonego mięsa jest “rakotwórcze dla ludzi”. Wszystkiemu winna jest duża ilość przypraw, konserwantów, soli i toksycznych związków chemicznych, które powstają podczas produkcji.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0
Top 10 najmniejszych psów

Top 10 najmniejszych psów!

Zaskakujące fakty na temat brytyjskiej rodziny królewskiej

Zaskakujące fakty na temat brytyjskiej rodziny królewskiej! Mało kto o tym wie