w ,

10 zaskakujących faktów o jedzeniu.

Zupełnie inaczej spojrzysz na produkty, które jesz każdego dnia.

Numer 9.
Jabłka mają w sobie… cyjanek!

Jabłka mają w sobie… cyjanek!
Jabłka mają w sobie… cyjanek!

Pestki jabłek zawierają substancje, która w dużych ilościach prowadzą do zatrucia. Są to: amigdalina, cyjanek i cukier, które w toku procesów metabolicznych rozkładają się do cyjanowodoru, czyli silnie trującej substancji. Trucizna zabija poprzez pozbawienie krwi możliwości przenoszenia tlenu, co w następstwie powoduje uduszenie. Jednak zatrucie pestkami jabłek jest niemożliwe. Ilość zawartych w nich substancji w jest tak mała, że organizm potrafi ją zneutralizować. Połknięcie lub rozgryzienie kilku pestek nie zagraża naszemu życiu.

Co myślisz?

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ładowanie…

0
5 najskuteczniejszych diet bez efektu jojo

5 najskuteczniejszych diet bez efektu jojo

10 rzeczy do zrobienia przed wyjazdem na wakacje.

10 rzeczy do zrobienia przed wyjazdem na wakacje.